snuff and Nicot, eller snus och von Linné


ja ska be om lov att få berätta en historia, som börjar för länge länge sedan med ett skepp som seglar över atlanten.

Christopher Columbus, ni vet han kände seglarn, åkte till amerika för andra gången i sin karriär. han hoppade i land på Hispaniola, Haiti som det heter idag, och möttes av gåvor och trevliga infödingar.

bland alla dessa gåvor va tobaksbladen som han sedan tog sig med hem till europa och ungefär här lämnar vi columbus i historien, han får klara sig själv medans vi tågar vidare i europas fastland.

med sig på resan hade han nämligen en tvättäkta munk, ni vet dom med bruna kappor å rakade Zidanefrisyrer, som hette Pame och såg västindierna dra upp ett pulver i näsan.

En fransk ambassadör i Lissabon som hette Jean Nicot fick sig en kändisstämpel ungefär här, det var hans namn som insprirerade Carl von Linné att dpa tobaksplantan till Nicotiana tabacum. Smidigt jobb han hade von Linné, och mannen som inspirerade tobaksplantans nya latin namn föreslog till franska drottingen att dra upp snuset i näsan fr att bota sin huvudvärk, något som fungerade och sedan blev det högsta mode att knalla runt bland hoven med läckert utsmyckade dyrbara dosor till snuset. en lång verklighet iväg från dagens papp och plastlådor, eller hur?

det var först under 1800-talet som bönder började trixet att slänga in en prilla under läppen istället för att luktsnusa, och det är den varianten av snusning vi känner igen mest idag.

så väldigt kortfattat, och inte lika pompöst som ja hade siktat på, har ni nu en kortis version av snusets historia. Men erkänn att det är lite fräckt att herrarna columbus och von linné återfinns här =)?

In other news: livet rullar på, kalle anka och co har en ny hemsida, rätt småtrevlig faktiskt värt ett besk;), och min kungliga frisör erik och jag har ett gemensamt intresse i den goa musik som produceras av John legends toner! riktigt chill musik.

vi höres!

krg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0